Bananowe placuszki bez glutenu
Delikatne i bardzo bananowe. Idealne na weekendowe śniadanie.
Do ciasta nie musisz dodawać mąki, wystarczą płatki jaglane i zmielone orzechy.
Gwarantuję Ci, że polubisz ten przepis :-)
Bananowe placuszki bez glutenu
/ przepis własny, składniki na ok. 12 sztuk/
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 60 g płatków jaglanych
- 1 łyżka mąki migdałowej (można użyć zmielonych migdałów)
- 1 łyżka mleka roślinnego np. kokosowego lub laskowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
do smażenia:
- olej kokosowy lub rzepakowy
dodatkowo:
- winogrona i plasterki bananów do dekoracji
- gruszka
- orzechy włoskie
- ewentualnie syrop klonowy
- listki melisy
Banan kroję w plasterki i umieszczam w kielichu blendera, dodaję jajka, płatki jaglane, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mleko. Wszystko dokładnie miksuję.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju.
Gdy patelnia będzie już odpowiednio nagrzana łyżką nakładam placki i smażę je z obu stron na złoty kolor.
Przekładam na talerz i dekoruję.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________