Bananowe placki z jagodami
Witajcie :) Dzisiaj wspominam lato, dzięki czemu ten przepis w końcu doczekał się publikacji. Chociaż na razie na czarne maliny, czy świeże jagody nie ma co liczyć, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie placki przygotować. Świetnie sprawdzą się tu mrożone owoce. Dzisiaj to przetestowałam. Po ciężkim tygodniu prób ogarnięcia pracy w domu, przy równoczesnym wspomaganiu samodzielnej pracy dwóch uczniów, należało nam się spokojne i porządne śniadanie. ;) Dobrej niedzieli i dużo zdrowia!
Składniki na ok 20 placków: 2 mocno dojrzałe banany
2 jaja
2 szklanki maślanki (500ml)
4 łyżki roztopionego masła (60g)
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki (320g)
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanka jagód
olej do smażenia (jeżeli jest konieczny)
Banany obrać, rozgnieść na papkę. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią. Dodać banany, wymieszać. W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki) nakładać na patelnię, posypać jagodami. Smażyć na niewielkiej mocy 2-3 minuty, do momentu aż na górze placka pojawią się pęcherzyki. Odwrócić, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotowe placki można przechowywać w piekarniku podgrzanym do 75°C, aż do usmażenia wszystkich. Podawać z owocami i syropem klonowym lub z agawy.
Smacznego!
placki, owoce, Obiad, Śniadanie, Dla Dzieci polska, amerykańska Ilość: ok. 20 placków
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Bananowe placki z jagodami Placki z jagodami zawsze dobrze smakują, prawda? ;) przygotowanie: 5 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jaja
- 2 szklanki maślanki
- 4 łyżki roztopionego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka jagód
- Banany obrać, rozgnieść na papkę. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią. Dodać banany, wymieszać.
- W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać.
- W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki) nakładać na patelnię, posypać jagodami.
- Smażyć na niewielkiej mocy 2-3 minuty, do momentu aż na górze placka pojawią się pęcherzyki. Odwrócić, smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Gotowe placki można przechowywać w piekarniku podgrzanym do 75°C, aż do usmażenia wszystkich.
- Podawać z owocami i syropem klonowym lub z agawy.
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤