Bananowe muffinki z cukinią

Bananowe muffinki z cukinią oraz kawałkami czekolady. Mięsiste,wilgotne i mocno czekoladowe babeczki.

Dzięki dodaniu banana, cukinii i oleju muffinki długo zachowują swoją świeżość. Cukinia w cieście nie jest wyczuwalna.

Bananowe muffinki z cukinią można również wzbogacić dodając do środka orzechy włoskie lub posiekane migdały. Zamiast czekolady na wierzch można dodać płatki migdałowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Zdjęcie - Bananowe muffinki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BANANOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA BABECZKI

ILOŚĆ: ok. 8 babeczek

  • 2 banany duże, mocno dojrzałe
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 1/2 szklanki startej na tarce cukinii
  • 1 3/4 mąki np. pół na pół orkiszowej jasnej z pszenną
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO:

  • kawałki czekolady lub kropelki czekoladowe na wierzch

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy, cukier, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec łączymy z cukinią. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowa) lub używamy papierowych. Wypełniamy do 3/4 objętości foremki. obsypujemy kawałkami czekolady lub kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Bananowe muffinki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy