Bananowa Pychotka :)
Bananowy deser na zimno.
Składniki: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki kakao, około 1 szklanki kremówki, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany brzoskwiniowy, szklanka mleka, banany (na sześć szklaneczek potrzebne było pięć bananów:) do dekoracji ozdoby cukiernicze, lub posypka czekoladowa.
Przygotowanie: Wpierw masa ciemna. W pół szklanki wrzątku rozmieszać żelatynę. Następnie dodać kremówkę, kakao i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Szklanki do deserów ułożyć wpółleżą, opierając np. o banany. Małą chochelką napełniając ciemną masą. Odstawić do lodówki, by stężały. Znowu w pół szklanki wrzątku rozmieszać należy żelatynę, dodać serek waniliowy i pół szklanki mleka. Ciemniejsza masa dość szybko tężeje, więc po sprawdzeniu konsystencji można ułożyć banany pokrojone w plasterki, by później nieco dopełnić jaśniejszą masą. Nieco, gdyż podobnie jak z serkiem waniliowym należy wszystkie czynności powtórzyć względem serka brzoskwiniowego dopełniając już wtedy do końca pucharki, szklanki, bądź też salaterki (wedle uznania). Odstawić ponownie do lodówki. Na samym końcu dekoracja, gdzie niezliczone są możliwości, od cukrowych perełek, po delikatne lukry, posypki, po potartą gorzką czekoladę etc. Ważne, by zarówno przygotowywanie, jak i dekorowanie sprawiało przyjemność, bo przecież potrwa niech cieszy nie tylko żołądek, a i również oczy :o)
Składniki: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki kakao, około 1 szklanki kremówki, serek homogenizowany waniliowy, serek homogenizowany brzoskwiniowy, szklanka mleka, banany (na sześć szklaneczek potrzebne było pięć bananów:) do dekoracji ozdoby cukiernicze, lub posypka czekoladowa.
Przygotowanie: Wpierw masa ciemna. W pół szklanki wrzątku rozmieszać żelatynę. Następnie dodać kremówkę, kakao i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Szklanki do deserów ułożyć wpółleżą, opierając np. o banany. Małą chochelką napełniając ciemną masą. Odstawić do lodówki, by stężały. Znowu w pół szklanki wrzątku rozmieszać należy żelatynę, dodać serek waniliowy i pół szklanki mleka. Ciemniejsza masa dość szybko tężeje, więc po sprawdzeniu konsystencji można ułożyć banany pokrojone w plasterki, by później nieco dopełnić jaśniejszą masą. Nieco, gdyż podobnie jak z serkiem waniliowym należy wszystkie czynności powtórzyć względem serka brzoskwiniowego dopełniając już wtedy do końca pucharki, szklanki, bądź też salaterki (wedle uznania). Odstawić ponownie do lodówki. Na samym końcu dekoracja, gdzie niezliczone są możliwości, od cukrowych perełek, po delikatne lukry, posypki, po potartą gorzką czekoladę etc. Ważne, by zarówno przygotowywanie, jak i dekorowanie sprawiało przyjemność, bo przecież potrwa niech cieszy nie tylko żołądek, a i również oczy :o)