BANANA-CRANBERRY SPICE MUFFINS
Z okazji Weekendu korzennego postanowiłam wypróbować taki oto przepis na muffiny. Wcale nie spodziewałam się , że będą zachwycały smakiem , bo to wersja trochę dietetyczna , no i rzeczywiście wyszły przeciętne (jak na mój gust oczywiście) , ale przynajmniej dosyć zdrowe , więc może komuś przypadną do gustu :-) Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 12 muffinów:
- 1 szkl. pełnoziarnistych płatków śniadaniowych
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mleka beztłuszczowego
- 3 łyżki oleju
- 1 szkl. rozgniecionych bananów (2 średnie banany)
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru (ja dałam 2/3 szkl.)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
Płatki śniadaniowe zemleć lub wsypać do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem. Jajko roztrzepać widelcem , połączyć z mlekiem i olejem oraz bananami. Na koniec wsypać zmielone płatki i zostawić na 5 minut. Następnie dodać resztę składników (oprócz żurawiny) , wymieszać i wsypać żurawinę. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20-25 minut w temp. ok. 200 st.C.