Banana bread
Bardzo dobry chlebek bananowy wilgotny i słodki z chrypiącymi orzeszkami z wierzchu a znalazłam go TU polecam...
Na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 banany rozgniecie
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 3 łyżki mleka
Na kruszonkę
- 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 / 3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ( nie dałam )
- 4 łyżki masła
Do nasączenia
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru ( nie dałam )
- 1/4 szklanki rumu
Orzechy posiekać dodać masło oraz cukier i mąkę - wymieszać ręką tak powstanie lepka kruszonka - odstawić.
Rozgniecione banany przełożyć do miksera, dodać olej miksując wbijamy po jednym jajku, ekstrakt z wanilii oraz mleko -odstawić.
W kolejnej misce mieszamy suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy z mokrą masą bananową miksując ją wsypujemy powoli mąkę do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem na to delikatnie kładziemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 60 minut do tzw suchego patyczka.
Gdy orzechy nam się przyrumienią przykryć chlebek od góry folią aby się zbytnio nie przypiekły.
Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w tym czasie przygotowujemy tzw pącz do nasączenia.
Masło roztopić dodać ciepłej wody oraz rum - wymieszać. Wyjąć chlebek po 5 minutach i nasączyć od góry, zostawić do całkowitego wystygnięcia
Smacznego