Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego. Pieczone ziemniaki w sosie balsamiczno-miodowym z dodatkiem aromatycznego rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki(4 porcje)
Składniki:
- 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki)
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżki miodu
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
Przygotowanie:
- Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości.
- W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn.
- Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Balsamic honey roasted potatoes(4 servings)
Ingredients:
- 450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters)
- 1½ tbsp olive oil
- 2 tbsp olive oil
- 1 tbsp balsamic vinegar
- ½ tbsp honey
- ½ tsp paprika
- ¼ tsp garlic powder
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp fresh rosemary, roughly chopped
Preparation:
- Mix the potatoes with the 1½ tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Place on a baking sheet and bake at 200 oC for 30 minutes or until a fork is easily able to pierce the potatoes.
- While the potatoes are cooking, whisk together the remaining 2 tbsp olive oil, balsamic vinegar, honey, paprika, garlic, salt, and fresh rosemary.
- When the potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and serve!
Enjoy!