Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego. Pieczone ziemniaki w sosie balsamiczno-miodowym z dodatkiem aromatycznego rozmarynu z pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki)
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ziemniaki z 1 ½ łyżki oliwy z oliwek i dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości.
  2. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn.
  3. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Balsamic honey roasted potatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g small potatoes, cut in half (or bigger cut in quarters)
  • 1½ tbsp olive oil
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • ½ tbsp honey
  • ½ tsp paprika
  • ¼ tsp garlic powder
  • ¼ tsp salt
  • ¼ tsp fresh rosemary, roughly chopped

Preparation:

  1. Mix the potatoes with the 1½ tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Place on a baking sheet and bake at 200 oC for 30 minutes or until a fork is easily able to pierce the potatoes.
  2. While the potatoes are cooking, whisk together the remaining 2 tbsp olive oil, balsamic vinegar, honey, paprika, garlic, salt, and fresh rosemary.
  3. When the potatoes are done, remove them form the oven and drizzle on the vinaigrette. Mix the potatoes so that they are evenly coated and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów