Balkonowo-tymiankowe żniwa :)

Zdjęcie - Balkonowo-tymiankowe żniwa :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Balkon. Mój letni pokój. Mój, nie dlatego, że z nikim się nim nie dzielę, ale dla tego, że tam latem czuję się najlepiej. Gdy tylko nie pada, spędzam na balkonie choć chwilę w ciągu dnia. Wcale nie musi być gorąco i słonecznie, abym wyszła tam posiedzieć. Dzisiaj, gdy były chmury na niebie i lekki wiatr, usiadłam na miękkim krześle ogrodowym, na drugim oparłam nogi dając im odpocząć, opatuliłam się w koc i czytałam książkę. Kilka godzin. Dzisiaj naprawdę mogłam sobie na to pozwolić:) Momentami, odrywając się od lektury, słuchałam głosów przechodniów i bzyczenia pszczół w moim jedynym krzaczku lawendy. Nie namyślając się długo poszłam po sekator i zrobiłam 5 sadzonek z mojego krzaczka. Kto powiedział, że mam mieć tylko jeden krzew lawendy?

Zdjęcie - Balkonowo-tymiankowe żniwa :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Balkonowo-tymiankowe żniwa :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tymianek wybujał niesamowicie i już w zeszłym tygodniu został „skoszony” i wysuszony na słońcu, które wtedy świeciło nieustannie. Mięta i oregano na bieżąco są podskubywane. Bazylia, również poszła „pod sekator” i została przerobiona na pesto.
W drugiej donicy, poziomki owocują nieustannie, wydzielając nam co parę dni po trzy czerwone owoce. Służą jako ozdoba lodów:) Czego się spodziewać po dwóch krzaczkach :)?
Gdy nadeszła pora obiadu, zrobiłam szybkie i pyszne danie z udziałem suszonego tymianku własnej produkcji. Ten suszony ma sto razy wyraźniejszy aromat niż świeży.
Wzorowałam się na przepisie Pascala Brodnickiego. Parę lat temu trafiłam na kilkuminutowy filmik w telewizji, gdzie podawał przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. Na jego podstawie powstała moja wersja, nieco zmieniona.

Zdjęcie - Balkonowo-tymiankowe żniwa :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierś z indyka z suszonym tymiankiem
2 porcje

250 g piersi z indyka
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku

Pierś z indyka kroimy w paski. Podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Nie ściągając z palnika wlewamy śmietanę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek, sól i pieprz. Dusić przez chwilę, aż część śmietany wyparuje. I gotowe!
Podajemy z makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Kurczę pieczone!
5

Kurczę pieczone!

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Egzotyczna potrawka z  indyka
2

Egzotyczna potrawka z indyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy kurczak curry w sosie z mleka kokosowego z ananasem
11

Kokosowy kurczak curry w sosie…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Pulpety indycze w sosie pomidorowym
4

Pulpety indycze w sosie pomido…

Laura Laura
Cafe Babilon

Curry z kurczaka na  ostro
1

Curry z kurczaka na ostro

upl upl
Niebo w gębie

kacze nogi
2

kacze nogi

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia