Bakłażan pieczony z wołowiną

Bakłażanom nie mogę się oprzeć. Są tak ładne, że co rusz trafiają do naszej kuchni. Dzisiaj przepis na całkiem solidne i sycące danie. Bakłażanów nie trzeba wcześniej obsmażać, nie polewałam ich też oliwą, tak więc nie są tłuste. Sos zrobiony z pomidorowej pasty (używam takiej w tubce) i wody, z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki wyszedł przepyszny. Bardzo polecam.



inspiracja Easy Turkish Recipes


Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




składniki
ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany
ok 500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula
1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber)
garść posiekanej natki pietruszki


sos
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka pasty pomidorowej
szklanka gorącej wody
sól, pieprz


dodatkowo
1-2 nieduże pomidory, pokrojone w ósemki lub ćwiartki
7 ząbków czosnku
1 papryka ( dałam czerwoną ramiro), pokrojona w paski
2 łyżeczki soli (do wody, w której moczymy pokrojone bakłażany)




przygotowanie
Bakłażany pokroić w okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut.
Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Bakłażany odcedzić i osuszyć. Mięso wyjąć z lodówki, podzielić na porcje (jedna mniej niż ilość plasterków bakłażana). Uformować płaskie kotleciki, dopasowując ich wielkość do wielkości bakłażanowych krążków. Zaczynając od bakłażana ułożyć na przemian plasterki bakłażana i mięsne kotleciki. Ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu do zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje i ułożyć w naczyniu obok siebie.
Przygotować sos. Wymieszać pastę pomidorową z solą i pieprzem, dodać szklankę gorącej wody i łyżkę oleju. Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany z mięsem.
Pomiędzy bakłażanami i z boku włożyć kawałki papryki, pomidorów i ząbki czosnku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez ok 45 minut (lub do czasu, aż wszystko będzie dobrze upieczone). Podawać z jogurtem doprawionym solą i startym czosnkiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!


Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan pieczony z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z malinami i śliwkami
4

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem
3

Sałatka z makaronem w kształci…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
4

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim