Bakłażan pieczony z wołowiną
Bakłażanom nie mogę się oprzeć. Są tak ładne, że co rusz trafiają do naszej kuchni. Dzisiaj przepis na całkiem solidne i sycące danie. Bakłażanów nie trzeba wcześniej obsmażać, nie polewałam ich też oliwą, tak więc nie są tłuste. Sos zrobiony z pomidorowej pasty (używam takiej w tubce) i wody, z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki wyszedł przepyszny. Bardzo polecam.
inspiracja Easy Turkish Recipes
składniki
ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany
ok 500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula
1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber)
garść posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka pasty pomidorowej
szklanka gorącej wody
sól, pieprz
dodatkowo
1-2 nieduże pomidory, pokrojone w ósemki lub ćwiartki
7 ząbków czosnku
1 papryka ( dałam czerwoną ramiro), pokrojona w paski
2 łyżeczki soli (do wody, w której moczymy pokrojone bakłażany)
przygotowanie
Bakłażany pokroić w okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut.
Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Bakłażany odcedzić i osuszyć. Mięso wyjąć z lodówki, podzielić na porcje (jedna mniej niż ilość plasterków bakłażana). Uformować płaskie kotleciki, dopasowując ich wielkość do wielkości bakłażanowych krążków. Zaczynając od bakłażana ułożyć na przemian plasterki bakłażana i mięsne kotleciki. Ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu do zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje i ułożyć w naczyniu obok siebie.
Przygotować sos. Wymieszać pastę pomidorową z solą i pieprzem, dodać szklankę gorącej wody i łyżkę oleju. Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany z mięsem.
Pomiędzy bakłażanami i z boku włożyć kawałki papryki, pomidorów i ząbki czosnku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez ok 45 minut (lub do czasu, aż wszystko będzie dobrze upieczone). Podawać z jogurtem doprawionym solą i startym czosnkiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
inspiracja Easy Turkish Recipes
składniki
ok 380 g -1 większy lub 2 mniejsze bakłażany
ok 500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula
1 i 1/2 - 2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (pul biber)
garść posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka pasty pomidorowej
szklanka gorącej wody
sól, pieprz
dodatkowo
1-2 nieduże pomidory, pokrojone w ósemki lub ćwiartki
7 ząbków czosnku
1 papryka ( dałam czerwoną ramiro), pokrojona w paski
2 łyżeczki soli (do wody, w której moczymy pokrojone bakłażany)
przygotowanie
Bakłażany pokroić w okrągłe plasterki grubości ok 1 - 1,5 cm, zachowując końcówki. Włożyć do miski zalać zimną, posoloną ( 2 łyżeczki soli) wodą i odstawić na 30 minut.
Przygotować mięso. Mieloną wołowinę umieścić w misce, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę ( siekałam w blenderze), natkę pietruszki, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Bakłażany odcedzić i osuszyć. Mięso wyjąć z lodówki, podzielić na porcje (jedna mniej niż ilość plasterków bakłażana). Uformować płaskie kotleciki, dopasowując ich wielkość do wielkości bakłażanowych krążków. Zaczynając od bakłażana ułożyć na przemian plasterki bakłażana i mięsne kotleciki. Ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu do zapiekania. Jeżeli robimy danie z jednego dużego bakłażana, można go na tym etapie podzielić na dwie porcje i ułożyć w naczyniu obok siebie.
Przygotować sos. Wymieszać pastę pomidorową z solą i pieprzem, dodać szklankę gorącej wody i łyżkę oleju. Tak przygotowanym sosem zalać bakłażany z mięsem.
Pomiędzy bakłażanami i z boku włożyć kawałki papryki, pomidorów i ząbki czosnku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C, przez ok 45 minut (lub do czasu, aż wszystko będzie dobrze upieczone). Podawać z jogurtem doprawionym solą i startym czosnkiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!