Bakłażan faszerowany

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka, Bakłażanowe Cannelloni, Bakłażan smażony, czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym. Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję, że taka wersja faszerowanego bakłażana będzie Wam smakować :-)

Bakłażan faszerowany

Składniki :

  • 3 sztuki bakłażana
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 puszka pomidorów
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, papryka
  • olej
  • kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)

1. Bakłażany opłukać, przekroić wzdłuż na połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę naciąć kilka razy uważając żeby nie przeciąć skórki. W nacięcia włożyć po 1 ząbku czosnku i lekko skropić olejem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką i dodatkiem kminu. Gotować 5-6 minut. Przestudzić i dodać posiekaną natkę, odcedzoną ciecierzycę i ugotowany ryż. Wymieszać i wypełnić skórki bakłażana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie położyć plasterki sera na wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Przepisy z tych kategorii

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana ryżem i su…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką
1

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liścio…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z groszkiem cukrowym
1

Risotto z groszkiem cukrowym

food² food²
Food Square

Zupa z kalafiorem i ryżem
1

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kurczak z woka z ryżem i warzywami
1

Kurczak z woka z ryżem i warzy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowe risotto ze szparagami i chipsem z szynki dojrzewającej

Cytrynowe risotto ze szparagam…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków