Bakłażan faszerowany

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka, Bakłażanowe Cannelloni, Bakłażan smażony, czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym. Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję, że taka wersja faszerowanego bakłażana będzie Wam smakować :-)

Bakłażan faszerowany

Składniki :

  • 3 sztuki bakłażana
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 puszka pomidorów
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, papryka
  • olej
  • kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)

1. Bakłażany opłukać, przekroić wzdłuż na połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę naciąć kilka razy uważając żeby nie przeciąć skórki. W nacięcia włożyć po 1 ząbku czosnku i lekko skropić olejem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką i dodatkiem kminu. Gotować 5-6 minut. Przestudzić i dodać posiekaną natkę, odcedzoną ciecierzycę i ugotowany ryż. Wymieszać i wypełnić skórki bakłażana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie położyć plasterki sera na wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chili con setas

Chili con setas

figmara figmara
figowe smaki

Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Pikantne risotto z chorizo i c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batat…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Ciasto Lion bez pieczenia
4

Ciasto Lion bez pieczenia

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
2

Pilaw z brukselką, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i porem
3

Ryż smażony z kurczakiem, jajk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowy paprykarz szczeciński
5

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit