Bakłażan faszerowany
Mam dla Was kolejny pomysł na przygotowanie bakłażana. Na blogu znajdziecie przepisy na moje ulubione potrawy z bakłażana takie jak : Zapiekanka z bakłażana Musaka, Bakłażanowe Cannelloni, Bakłażan smażony, czy ostatnie moje odkrycie Bakłażan w sosie jogurtowym. Kolejny przepis to bakłażan faszerowany. Ta wersja jest jednak bezmięsna, z dodatkiem ciecierzycy i ryżu. Tak faszerowany bakłażan jest daniem lekkim ale też aromatycznym. Mam nadzieję, że taka wersja faszerowanego bakłażana będzie Wam smakować :-)
Bakłażan faszerowanySkładniki :
- 3 sztuki bakłażana
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 puszka pomidorów
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz, papryka
- olej
- kilka plasterków żółtego sera (opcjonalnie)
1. Bakłażany opłukać, przekroić wzdłuż na połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każdą połówkę naciąć kilka razy uważając żeby nie przeciąć skórki. W nacięcia włożyć po 1 ząbku czosnku i lekko skropić olejem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, kiedy miąższ będzie miękki (należy sprawdzić widelcem przed wyjęciem). Zostawić do przestudzenia. Czosnek odłożyć.
2. Upieczone bakłażany wydrążyć-uważając, żeby nie przekroić skórki. Do rondelka przełożyć posiekane pomidory, dodać rozdrobniony miąższ z wydrążonych bakłażanów. Dodać 2-3 obrane i posiekane ząbki czosnku (od pieczenia bakłażanów). Doprawić solą, pieprzem, papryką i dodatkiem kminu. Gotować 5-6 minut. Przestudzić i dodać posiekaną natkę, odcedzoną ciecierzycę i ugotowany ryż. Wymieszać i wypełnić skórki bakłażana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie położyć plasterki sera na wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF