Baked Alaska z serialu Mad Men
Wyjątkowo tym razem przepis przed opisem filmu, ale tak się złożyło i poczułam w sobie moc Zresztą z Mad Mena powoli robi mi się praca doktorska. Wracając do Alaski. Baked Alaska, to klasyczny deser, który cieszył się ogromną popularnością w 1960 roku. Nazwa „Baked Alaska” (tą samą nazwę nosi też norweski omlet), pochodzi z 1876, kiedy to restauracja Delmonico nazwała tak deser, aby uczcić nowe amerykańskie terytorium Alaskę. A pojawia się w 5 sezonie Mad Mena w zadymionej fundacji American Cancer Society. Roger siedzi przy stoliku z małą Sally:
Roger: Mmmm Baked Alaska, może być płonąca, ale pewnie nie chcą zepsuć przemowy.
Sally: Ty ją psujesz.
Roger: Jesteś wredną pijaczką, wiesz?
Megan: Twój tata jest następny.
Ciasto:
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1100 ml ulubionych lodów lekko rozmrożonych
Szwajcarska beza:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Beza:
Średniej wielkości rondel wypełnij wodą i zagotuj. Połącz białka z cukrem w miseczce umieszczonej na rondlu z gotującą się wodą. Ubijaj mikserem przez około 3-4 minut do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z rondla i ubijaj stopniowo od najwolniejszych do najszybszych obrotów przez 10 minut. Dodaj wanilię i natychmiast nałóż na ciasto.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia