Bajaderki bez alkoholu

Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców.
Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu.
Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.
Składniki na bajaderki bez alkoholu:
- 300 g. ciasta (miałam babkę)
- 85 g. herbatników
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g. masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki powideł
Dodatkowo:
- 3 garście pokruszonych płatków migdałów do obtoczenia
Jak wykonać bajaderki bez alkoholu?
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym gazie. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać najlepiej zdjąć z palnika i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba można jeszcze chwilę podgrzać. Tak przygotowaną masę czekoladową odstawić do przestudzenia.
Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć. Następnie wymieszać razem w misce.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych.
Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.