Bajaderka

Spotkałam się z pewną opinią , że PRAWDZIWĄ Bajaderkę robi się z dodatkiem “resztek suchych ciast”. Nie zamierzam temu przeczyć , bo wiem , że taka wersja przepisu istnieje , jednak ja wolę pokruszyć świeżo upieczony placek - brzmi bardziej apetycznie i na pewno jest lepszej jakości ;-)


Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. mleka
- kilka łyżek dżemu (u mnie czarna porzeczka z truskawkowym)
- bakalie
- kieliszek rumu lub aromat rumowy (wybrałam to drugie)

Wymieszać mąkę z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier puder i jaja. Ciasto dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażalniku 1/2 godziny (można tego nie robić, ale schłodzone lepiej się wałkuje). Następnie ciasto podzielić na połowę, rozwałkować i upiec dwa oddzielne placki w temp.180-200°C. Czas pieczenia: ok.25 minut. Jeden placek (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, posiekane bakalie, mleko, aromat rumowy (ew. rum) i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę polać lukrem, polewą albo jednym i drugim, tak jak ja to zrobiłam ;-)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z coca colą + film - Jak zrobić
1

Ciasto czekoladowe z coca colą…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wiśniowy murzynek

Wiśniowy murzynek

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tortowe ciasto czekoladowe
1

Tortowe ciasto czekoladowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe z kremem i ciasteczkami

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z dżemem porzeczkowym
2

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebek do odrywania z czekoladą
2

Chlebek do odrywania z czekola…

Dzi Dzi
karmelowy