Bajaderka

Spotkałam się z pewną opinią , że PRAWDZIWĄ Bajaderkę robi się z dodatkiem “resztek suchych ciast”. Nie zamierzam temu przeczyć , bo wiem , że taka wersja przepisu istnieje , jednak ja wolę pokruszyć świeżo upieczony placek - brzmi bardziej apetycznie i na pewno jest lepszej jakości ;-)


Składniki:

- 50 dag mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. mleka
- kilka łyżek dżemu (u mnie czarna porzeczka z truskawkowym)
- bakalie
- kieliszek rumu lub aromat rumowy (wybrałam to drugie)

Wymieszać mąkę z proszkiem, posiekać z masłem, dodać cukier puder i jaja. Ciasto dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażalniku 1/2 godziny (można tego nie robić, ale schłodzone lepiej się wałkuje). Następnie ciasto podzielić na połowę, rozwałkować i upiec dwa oddzielne placki w temp.180-200°C. Czas pieczenia: ok.25 minut. Jeden placek (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, posiekane bakalie, mleko, aromat rumowy (ew. rum) i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę polać lukrem, polewą albo jednym i drugim, tak jak ja to zrobiłam ;-)

Przepisy z tych kategorii

Chlebek do odrywania z czekoladą
2

Chlebek do odrywania z czekola…

Dzi Dzi
karmelowy

Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka truflowe

Ciasteczka truflowe

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami
7

Soczyste ciasto czekoladowe z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Diabelskie ciasto czekoladowe
4

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Tort czekoladowy
9

Tort czekoladowy

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis