Bagietki orkiszowe na maślance
Bagietki przygotowane metodą Jima Lahey'a autora metody pieczenia chleba bez zagniatania. Chrrrrupiące, z miąższem pełnym nieregularnych dziurek.
/ przepis na 2 duże bagietki/
- 250 g mąki orkiszowej białej - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 ml chłodnej maślanki - 100 ml chłodnej wody - 15 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka syropu z agawy - 1 łyżeczka oliwy
Do miski wlać wodę i maślankę, wkurzyć drożdże i wymieszać. Następnie wlać syrop z agawy, wsypać sól i przesiać mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto będzie dość klejące, dlatego do mieszania możecie użyć jedynie zwykłej łyżki. Nie zagniatajcie ciasta zbyt długo. Chodzi jedynie o to, aby składniki się ze sobą połączyły (ok. 3 minuty mieszania). Do naoliwionej miski włożyć ciasto, przykryć torebką foliową i odstawić do wyrastania na całą noc (od 12 do 18 h). Po tym czasie uformować z ciasta dwie bagietki. Zostawić je do lekkiego wyrośnięcia na ściereczce wysypanej mąką. Płaską blachę od piekarnika rozgrzać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C., wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią bagietki. Na dno piekarnika włożyć żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Bułki piec przez 20 minut- na złoty kolor w 210 stopniach C. Studzić na kratce.
Smacznego!:)
Ps: Możecie je ujrzeć w najnowszym wydaniu magazynu internetowego Green Canoe klik
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________