Bagietki orkiszowe na maślance

Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietki przygotowane metodą Jima Lahey'a autora metody pieczenia chleba bez zagniatania. Chrrrrupiące, z miąższem pełnym nieregularnych dziurek.

Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis na 2 duże bagietki/

- 250 g mąki orkiszowej białej - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 ml chłodnej maślanki - 100 ml chłodnej wody - 15 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka syropu z agawy - 1 łyżeczka oliwy



Do miski wlać wodę i maślankę, wkurzyć drożdże i wymieszać. Następnie wlać syrop z agawy, wsypać sól i przesiać mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto będzie dość klejące, dlatego do mieszania możecie użyć jedynie zwykłej łyżki. Nie zagniatajcie ciasta zbyt długo. Chodzi jedynie o to, aby składniki się ze sobą połączyły (ok. 3 minuty mieszania). Do naoliwionej miski włożyć ciasto, przykryć torebką foliową i odstawić do wyrastania na całą noc (od 12 do 18 h). Po tym czasie uformować z ciasta dwie bagietki. Zostawić je do lekkiego wyrośnięcia na ściereczce wysypanej mąką. Płaską blachę od piekarnika rozgrzać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C., wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią bagietki. Na dno piekarnika włożyć żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Bułki piec przez 20 minut- na złoty kolor w 210 stopniach C. Studzić na kratce.

Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!:)

Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps: Możecie je ujrzeć w najnowszym wydaniu magazynu internetowego Green Canoe klik

Zdjęcie - Bagietki orkiszowe na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Tartine bread z ziarnami

Tartine bread z ziarnami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana
1

Chleb razowy pszenno-żytni wg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki hamburgerowe
8

Bułki hamburgerowe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Miękkie maślane bułeczki
6

Miękkie maślane bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Przepisy z tych kategorii

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta