Bagietki lekkie jak chmurka
Są to moje trzecie w życiu bagietki. Pierwsze były smaczne, drugie były absolutnie pozbawione kształtu ale jadalne i te… bagietki idealne, maślane, delikatne, bardzo puszyste. Rozpływające się w ustach. Mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie w życiu jadłam. Choć to dopiero początek mojej przygody z bagietkami (dopiero niedawno zostałam obdarowana cudowną blaszką do wypiekania bagietek, którą dumnie prezentuje na zdjęciach ;D). Nie będę ukrywać, że bez takiej blaszki bagietki się nie udadzą- próbowałam i nie tylko wygląd ale także struktura bagietek jest inna. Jeżeli więc posiadacie niezbędne wyposażenie gorąco polecam ten przepis.
Ilość: 3 bagietki
Czas przygotowania: 2h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Wówczas drożdże się rozpuszczą.
2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Można to zobić za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego.
3. Gotowe ciasto obsypujemy mąką i umieszczamy w misce, którą owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
4. Następnie odgazowujemy ciasto i formujemy podłużne bagietki, powinny być znacznie węższe od wgłębień foremki, jedynie wówczas po wyrośnięciu zachowają kształt. Można je na tym etapie posypać ulubionymi ziarnami
5. Foremkę z bagietkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Najlepiej jednak co jakiś czas sprawdzać czy bagietki nie są już wystarczająco napuszone. Gdy ładnie wypełnią foremkę i będą nieco ponad nią wystawać można zacząć nagrzewać piekarnik do 220st.
6. Bagietki wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25minut. Jeżeli chcemy by miały chrupiącą skórkę spryskujemy piekarnik kilkakrotnie wodą na początku pieczenia.
7. Studzimy na kratce.
Smacznego!