Bagietka ekspresowa

Pyszna i chrupiąca bagietka to powinno zachęcić Was do uruchomienia domowej piekarni! Szybki przepis i bardzo łatwe wykonanie to cechy charakterystyczne tego pieczywa no i oczywiście wyśmienity smak! Często jest tak, że brak nam czasu na przygotowanie chleba na zakwasie, który charakteryzuje się długim czasem fermentacji. W przypadku tego wypieku nie jest również wymagane doświadczenie w tej branży, czy jakieś szczególne umiejętności, to przepis dosłownie dla każdego! Jeśli posiadacie mikser, który wyrobi za Was ciasto, to naprawdę będzie szybki i w zasadzie bezobsługowy wypiek Bagietkę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze z dużą ilością pary. Najprostszy sposób uzyskania odpowiedniej ilości pary to wrzucenie kostek lodu na dno piekarnika. Można posłużyć się również spryskiwaczem choć trzeba pamiętać, żeby zrobić to bardzo sprawnie, żeby nadmiernie nie wystudzić piekarnika. Gorąco polecam!



Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drukuj


Czas przygotowania
30 min

Czas gotowania
25 min

Całkowity czas
55 min

Autor: Anna
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 325 g letniej wody
  • 10 g soli
  • 15 g drożdży
  • ½ łyżeczki miodu



Instrukcje
  1. Do małej miseczki rozkruszyć drożdże dodać 3-4 łyżki wody i pół łyżeczki miodu dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do podwojenia objętości, jeśli po kilku-kilkunastu minutach drożdże nie zaczną pracować należy przygotować nową porcję z nowych drożdży. Niewyrośnięcie rozczyny oznacza, że drożdże nie są aktywne
  2. Mąkę umieścić w misce miksera dodać sól, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyrabiałam przez 5 minut przy pomocy miksera z końcówką typu hak
  3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia
  4. Następnie ciasto odgazować, podzielić na cztery równe części z każdej uformować podłużne bagietki
  5. Uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką, aby bagietki nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia najlepiej oddzielić je przy pomocy papieru do pieczenia.Po położeniu pierwszej bagietki zagiąć papier, tworząc barierę między następną bagietką, postępować tak samo, aż do ułożenia wszystkich bagietek na blaszce. Można również umieścić je na specjalnych blaszkach do bagietek.
  6. Bagietki obficie posypać mąka, przykryć folią spożywczą/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C
  8. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wrzucić na jego dno 1 i ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki, piec 20-25 minut, bagietki powinny być rumiane
  9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i wystudzić na kratec
  10. Smacznego!



Notatki
Wierzch bagietek tuż przed wstawieniem do piekarnika można fantazyjnie naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża lub żyletki

bagietka ekspresowaZdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bezglutenowe podpłomyki

Bezglutenowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb