Bagietka ekspresowa

Bagietka ekspresowa

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie miałam mąki żytniej typ 2000 więc u mnie są tylko pszenne… ale za to jakie obłędne :) Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… Cudo! Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu czy jest wystarczająco dobra (żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania ;)

Bagietka ekspresowa

Składniki:

  • 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem)
  • 14 g drożdży suszonych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 ml chłodnej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki masła niesolonego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • kilka kropli oleju

1. W ciepłym mleku rozpuścić masło, cukier i sól. Dodać wodę i suche drożdże i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać -ciągle mieszając- mąkę aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Miskę natłuścić olejem, przełożyć ciasto, przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat. Posypać mąką i spłaszczyć rękoma. Złożyć w kopertę. Czynność powtórzyć trzykrotnie w razie potrzeby podsypując mąką.

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Uformować z ciasta wałek i podzielić na mniejsze części – w zależności czy wolimy więcej mniejszych czy jak ja 4 dłuższe. Z każdej części uformować wałeczek. Każdy kawałek zawinąć jak spiralkę i przełożyć na wysypaną mąką blaszkę, zachowując odstępy na wyrośnięcie. Oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Na spód piekarnika – nagrzanego do 250 stopni – wstawić naczynie lub małą blaszkę (u mnie keksówka) z wrzącą wodą. Wstawić wyrośnięte bagietki i piec około 20 minut.

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://aaaledobre.blogspot.co.uk/2013/06/bagietki-pszenno-zytnie-ekspresowe.html

Zdjęcie - Bagietka ekspresowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów