Bagietka dyniowo - orkiszowa
Bardzo aromatyczna bagietka dyniowa wzbogacona olejem truflowym - który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i zapachu. Bagietka nadaję się z dodatkami słodkimi jak również słonymi - idealnie komponuje się z serem i szpinakiem ale o tym już niedługo na blogu , Polecam.
1 szklanka pure z pieczonej dyni
1 szklanki jogurtu naturalnego
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju z białych trufli
3 i 3/4 szklanki mąki okriszowej
Jogurt utrzeć z drożdżami i odstawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski przełożyć pure z dyni , dodać sól, olej z trufli oraz jogurt z drożdżami - wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i wyrobić ciasto ok 10 minut. przykryć folią spożywczą lub ściereczką ,odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie gdy ciasto urośnie przerobić i uformować w wałek przeciąć wzdłuż na trzy części ale nie do końca zapleść warkocz - przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczę. Bagietkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni zostawić aby jeszcze podrosła na ok 20 minut (wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu) Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut sprawdzić patyczkiem czy nie ma śladu surowego ciasta.
Smacznego