"Baci di dama "czekoladowe

Zdjęcie - "Baci di dama "czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Popularne włoskie ciasteczka migdałowe o wdzięcznej nazwie "pocałunki damy" to doskonały słodki poczęstunek "walentynkowy".
Zdjęcie - "Baci di dama "czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Okrągłe, kruche , sklejone czekoladą ciastka kojarzone są z romantycznym pocałunkiem zakochanych i tak też głosi legenda, która opowiada o okolicznościach ich powstania.
W oryginale są to kruche ciastka migdałowe o delikatnym aromacie pomarańczowym , sklejone czekoladą , ale na bazie tego przepisu powstają różne pokrewne wypieki i takim są właśnie moje ciasteczka mocno czekoladowe.
Składniki:

Zdjęcie - "Baci di dama "czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyzki ciemnego kakao
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli

oraz

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • serduszka z białej czekolady

Wykonanie:
-Migdały zmielić z cukrem
-Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone masło pokrojone w kawałki, zmielone migdały, wanilię i sól.
-Zarobić ciasto.
-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.
-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/.
-Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C
-Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do zgęstnienia.
-Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem.
-Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą polać ciastka z wierzchu.
Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie kolorową posypką / u mnie czekoladowa/. Zdjęcie - "Baci di dama "czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Biscotti marchewkowe zatopione w gorzkiej czekoladzie
5

Biscotti marchewkowe zatopione…

mansikka mansikka
travel & food

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu