Babka z marcepanem

Babka z marcepanem

Kolejny świąteczny wypiek - smaczna orzechowa babka z marcepanową nutką.

Przepis prosto od Dorotus.

 

Zdjęcie - Babka z marcepanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g mielonych orzechów włoskich lub pekan ( użyłam mielonych migdałów )
  • 3 jajka
  • 100 g cukru z wanilią
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( można pominąć )
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (najlepiej wcześniej go schłodzić).

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka, nadal ubijając.

Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i startym marcepanem (uważając, żeby się nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać kremówkę, wymieszać.

Babkową formę z kominkiem (o średnicy 21 cm i wysokości 11 cm) dobrze natłuścić, wysypać kaszą manną. Wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).

Po upieczeniu i ostudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


 

Zdjęcie - Babka z marcepanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów