Babka z marcepanem
Kolejny świąteczny wypiek - smaczna orzechowa babka z marcepanową nutką.
Przepis prosto od Dorotus.
Składniki :
- 150 g masy marcepanowej
- 150 g mielonych orzechów włoskich lub pekan ( użyłam mielonych migdałów )
- 3 jajka
- 100 g cukru z wanilią
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( można pominąć )
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (najlepiej wcześniej go schłodzić).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka, nadal ubijając.
Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i startym marcepanem (uważając, żeby się nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać kremówkę, wymieszać.
Babkową formę z kominkiem (o średnicy 21 cm i wysokości 11 cm) dobrze natłuścić, wysypać kaszą manną. Wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i ostudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.