Babka z majonezem

Babka z majonezem jest już ją blogu, ale taka zrobiona na białkach. Ta wersja jest zwykła, tradycyjna z całymi jajkami, za to ustrojona odświętnie. Powiem Wam, że ja kocham ten czas, czas przygotowań świątecznych. Wprawdzie, od kiedy jestem na wózku, nie szaleję już w kuchni tak jak kiedyś, ale w moim stanie, myślę, że i to co robię teraz śmiało można nazwać szaleństwem :)
Korzystając z okazji chciałam życzyć Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych.
Składniki na babkę z majonezem:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (moja szklanka 240 ml.)
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1-2 łyżki śmietanki 30 %
Jak wykonać babkę z majonezem?
Jajka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na jasną puszystą masę (ubijałam mikserem, 10 minut)
Dodać majonez, wymieszać łyżką, tylko tyle, żeby majonez połączył się z jajkami. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta.
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ponownie wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
Część ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu babkę udekorować polewą.
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Nie gotować.