Babka z majonezem

Babka z majonezem

Wielkanoc kojarzy mi się z majonezem. Dlaczego? Jak Wielkanoc to i jajka, jak jajka to tylko z majonezem:) Co powiecie na ciasto z majonezem? Babka majonezowa, czy babka z majonezem, jak kto woli, to idealne ciasto na świąteczny stół.

Zdjęcie - Babka z majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już Wam wspomniałam, co roku testuję nowy przepis na babkę. Tym razem przyszedł czas na babkę z majonezem. Dawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto wyszło przepyszne.
Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczane są razem i miksowane. Prościej już się nie da;)

Zdjęcie - Babka z majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka majonezowa jest niezwykle pulchna i mięciutka. Jak użyjecie swojskich jajeczek to dodatkowo wyjdzie żółciutka;) Ta babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż babka wykonana z innych przepisów. Jest to istotne, bo w nawale prac przedświątecznych możemy ją upiec np. kilka dni wcześniej.

Zdjęcie - Babka z majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babkę możecie udekorować polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Przepis na polewę znajdziecie tutaj.

Do mojej babki dodałam aromat cytrynowy, bo lubię takie pachnące ciasta. Ten krok możecie oczywiście pominąć;)

Babka z majonezem Zdjęcie - Babka z majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
Sposób przygotowania:

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę średniej wielkości smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, aromat, jaja oraz majonez. Miksujemy około 3 minut, aż składniki się połączą i masa się lekko napuszy.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy około 50-60 minut do tzw.” suchego patyczka”. Babkę studzimy po pieczeniu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około pół godziny wyciągamy babkę z formy i zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.
Babkę możemy udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Kategorie przepisów