Babka z jabłkami i orzechami
Święta za pasem dlatego warto zaplanować już sobie słodkości na ten szczególny czas. Dziś proponuję coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Babka z jabłkami i orzechami(12 porcji)
Składniki:
- 75 g rodzynek
- 3 łyżki ciepłej wody
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g brązowego cukru
- 60 g cukru pudru
- 250 g masła, miękkiego
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- 85 g posiekanych orzechów włoskich
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i obsyp mąką formę do babki o średnicy ok. 25 cm.
- Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, aż zmiękną i odcedź.
- Do miski miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól i wymieszaj. Dodaj masło, cukier, jajka i cukier waniliowy i zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Wmieszaj jabłka, orzechy i rodzynki i przełóż masę do przygotowanej formy na babkę.
- Włóż do piekarnika i piecz przez przez godzinę lub do suchego patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry.
- Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Wyłóż ciasto na paterę, odwracają co do góry nogami i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Apple walnut bundt cake(12 servings)
Ingredients:
- 75 g raisins
- 3 tablespoons of warm water
- 3 apples, peeled and diced
- 250 g flour
- 2 teaspoons of baking powder
- 1 teaspoon of ground all-spice
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1 teaspoon of ground nutmeg
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon ground cloves
- 1/2 teaspoon of salt
- 180 g brown sugar
- 60 g of icing sugar
- 250 g butter, soft
- 3 medium eggs
- 1 teaspoon of vanilla sugar
- 85 g chopped walnuts
- powdered sugar for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease and flour a 25 cm bundt tin.
- Add warm water to the raisins, set aside for 10 minutes until soft and drain.
- In a bowl of stand mixer mix flour, baking powder, spices and salt. Add butter, sugar, eggs and vanilla sugar and mix until fluffy.
- Mix in apples, walnuts and raisins and spoon into prepared cake tin and smooth the top.
- Bake for an hour or till a skewer comes out clean. The top may brown too quickly, If this happens, lightly cover the top with tinfoil.
- Leave for 10 minutes in open oven. Turn upside down onto serving platter and leave to cool.
- Sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!