Babka z jabłkami i orzechami

Babka z jabłkami i orzechami

Święta za pasem dlatego warto zaplanować już sobie słodkości na ten szczególny czas. Dziś proponuję coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z jabłkami i orzechami

(12 porcji)

Składniki:

  • 75 g rodzynek
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 180 g brązowego cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g masła, miękkiego
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • 85 g posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i obsyp mąką formę do babki o średnicy ok. 25 cm.
  2. Zalej rodzynki ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, aż zmiękną i odcedź.
  3. Do miski miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól i wymieszaj. Dodaj masło, cukier, jajka i cukier waniliowy i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  4. Wmieszaj jabłka, orzechy i rodzynki i przełóż masę do przygotowanej formy na babkę.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez przez godzinę lub do suchego patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry.
  6. Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Wyłóż ciasto na paterę, odwracają co do góry nogami i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Apple walnut bundt cake

(12 servings)

Ingredients:

  • 75 g raisins
  • 3 tablespoons of warm water
  • 3 apples, peeled and diced
  • 250 g flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1 teaspoon of ground all-spice
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 1 teaspoon ground cloves
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 180 g brown sugar
  • 60 g of icing sugar
  • 250 g butter, soft
  • 3 medium eggs
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
  • 85 g chopped walnuts
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease and flour a 25 cm bundt tin.
  2. Add warm water to the raisins, set aside for 10 minutes until soft and drain.
  3. In a bowl of stand mixer mix flour, baking powder, spices and salt. Add butter, sugar, eggs and vanilla sugar and mix until fluffy.
  4. Mix in apples, walnuts and raisins and spoon into prepared cake tin and smooth the top.
  5. Bake for an hour or till a skewer comes out clean. The top may brown too quickly, If this happens, lightly cover the top with tinfoil.
  6. Leave for 10 minutes in open oven. Turn upside down onto serving platter and leave to cool.
  7. Sprinkle with icing sugar and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów