Babka z gotowanych cytryn

Babka z gotowanych cytryn

Zdjęcie - Babka z gotowanych cytryn - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na święta Wielkanocne królują na stołach słodkie wypieki, szczególnie baby drożdżowe, ucierane, białkowe o wykwintnych smakach i kolorach.

Ja chcę Wam polecić sprawdzony przepis na wyjątkowo pyszną i łatwą do wykonania babkę z gotowanych cytryn.

Przepyszny intensywny cytrynowy smak, delikatna aromatyczna babka, doskonała także na wszelkie okazje.

Niech nadchodząca Wielkanoc będzie dla wszystkich smakowita i radosna.

,Wesołego Alleluja !

Składniki na babkę z gotowanych cytryn:

2 cytryny sparzone

250 g cukru pudru

50 g cukru drobnego

6 jajek /osobno żółtka i białka/

150 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.

Zdjęcie - Babka z gotowanych cytryn - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać babkę z gotowanych cytryn?

Cytryny ugotować do miękkości przez ok. 20-25 minut, odstawić do wystudzenia następnie przekroić i usunąć pestki, zmiksować z cukrem do otrzymania gładkiej masy.

Dodać po jednym żółtku nie przerywając ucierania.

Mąki z proszkiem wymieszać i przesiane dodać do masy.

Białka ubić na sztywno z cukrem i na trzy razy dodać do ciasta delikatnie mieszając.

Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar mąki usunąć.

Ciasto przełożyć do formy piec w 165'C lub 180'C przez 55 minut lub do suchego patyczka.

Po odczekaniu 10 minut, wyjąć babkę z formy i polać cytrynowym lukrem oraz udekorować cukrowymi jajeczkami.

Przepis na babkę z gotowanych cytryn polecam na Święta Wielkanocne.

Zdjęcie - Babka z gotowanych cytryn - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów