Babka z ajerkoniakiem
Polska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec baby czy mazurka, to kupcie ciastko w cukierni. I dajcie rozładować się smartfonowi, niech też odpocznie;) Wesołych, pogodnych, spokojnych i pysznych świąt!
Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru (1 szklanka)
2 żółtka
2 jajka
150 ml ajerkoniaku (przepis)
280 g mąki pszennej (2 szklanki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą,solą, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka i jajka, ucieramy do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlewamy ajerkoniak i mieszamy. Mąkę dodajemy partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ajerkoniaku
2 łyżeczki soku z cytryny
Cukier ucieramy z ajerkoniakiem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dla zagęszczenia dodajemy odrobinę cukru pudru lub rozrzedzamy sokiem z cytryny. Ostudzoną babkę lukrujemy i ozdabiamy wiosennymi kwiatami.