Babka waniliowa

przepis:

350 g mąki pszennej

230 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

Foremkę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

W dalszym ciągu miksując dodawać po jednym jajka, a następnie na przemian mąkę i mleko.

Ciasto wyłożyć do foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175° C i piec 50 min.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w foremce przez 10 min.

Zdjęcie - Babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka waniliowa

Babka waniliowa

figmara figmara
figowe smaki

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Babka białkowa kokosowo – makowa
2

Babka białkowa kokosowo – mako…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka migdałowa
8

Babka migdałowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowa babka na białkach
2

Drożdżowa babka na białkach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Mazurek z krówkami i orzechami
7

Mazurek z krówkami i orzechami

Kaś Kaś
Bake&Taste