Babka waniliowa

Babka waniliowa
przepis:

350 g mąki pszennej

230 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

Foremkę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

W dalszym ciągu miksując dodawać po jednym jajka, a następnie na przemian mąkę i mleko.

Ciasto wyłożyć do foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175° C i piec 50 min.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić w foremce przez 10 min.

Zdjęcie - Babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów