Babka waniliowa

Zdjęcie - Babka waniliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

350 g mąki pszennej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

Foremkę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Masło ucierać mikserem  z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min. W  dalszym ciągu miksując dodawać  po jednym  jajka, a następnie  na przemian mąkę i  mleko. Ciasto  wyłożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić  w foremce  przez 10 min.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Babka białkowa kokosowo – makowa
2

Babka białkowa kokosowo – mako…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka migdałowa
8

Babka migdałowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowa babka na białkach
2

Drożdżowa babka na białkach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Mazurek z krówkami i orzechami
6

Mazurek z krówkami i orzechami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wielkanocna babka drożdżowa

Wielkanocna babka drożdżowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog