Babka ucierana z baileys
Moja pierwsza wielkanocna propozycja - ciężka i wilgotna babka z domowym likierem baileys ( przepis na likier tutaj ). Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.
Składniki :
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka likieru Baileys
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ubijania wlewać do masy cienkim strumieniem olej, a następnie Baileys. Chwilę ubijać, aż składniki dobrze się połączą.
Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i powoli wsypywać mąkę. Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane, wylać je do formy babkowej posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (jeżeli używamy pełnej formy) lub 45 minut, jeżeli używamy formy z kominkiem*
Sprawdzić patyczkiem, czy babka się upiekła. Zostawić babkę do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Ostudzoną babkę polałam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
* piekłam w formie z kominkiem - średnica formy 24 cm - moja babka potrzebowała pełnej godziny, bo po 45 minutach była jeszcze lekko płynna.