BABKA UCIERANA

Taka sobie łatwa (no ba... jakże by inaczej) babka do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne utrudnie polega na tym , że do zrobienia jej potrzebna jest waga ;-)

Zdjęcie - BABKA  UCIERANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 6 jaj
- po tyle samo mąki , cukru i tłuszczu (masła lub margaryny) ile ważą jajka (u mnie 35 dag)
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (nie wiem ile to dokładnie jest , ale dałam 1,5 łyżeczki)
- sok z 1 cytryny + otarta skórka lub cukier waniliowy

Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę , następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , sok z cytryny i skórkę lub cukier waniliowy. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 1 godz. w temp. 160 - 180 st.C. Wystudzoną babkę można polukrować.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie