BABKA UCIERANA

BABKA  UCIERANA

Taka sobie łatwa (no ba... jakże by inaczej) babka do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne utrudnie polega na tym , że do zrobienia jej potrzebna jest waga ;-)

Zdjęcie - BABKA  UCIERANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 6 jaj
- po tyle samo mąki , cukru i tłuszczu (masła lub margaryny) ile ważą jajka (u mnie 35 dag)
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (nie wiem ile to dokładnie jest , ale dałam 1,5 łyżeczki)
- sok z 1 cytryny + otarta skórka lub cukier waniliowy

Tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę , następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , sok z cytryny i skórkę lub cukier waniliowy. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 1 godz. w temp. 160 - 180 st.C. Wystudzoną babkę można polukrować.

Kategorie przepisów