Trójkolorowa babka

Trójkolorowa babka

Zdjęcie - Trójkolorowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

W tym roku babek, a babek u mnie. Była już marchewkowa, a dziś mam dla Was przepis na kolorową z dodatkiem maku i kakao, a w kolejce czeka jeszcze czekoladowa. Ta dzisiejsza pięknie wygląda po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężka, ani też zbyt sucha także bez wątpienia posmakuje wszystkim.

A gdybyście poszukiwali jakichś fajnych form do babek zajrzyjcie koniecznie tutaj

 

Składniki:

  • 6 jaj
  • 250 g masła lub margaryny (o temp. pokojowej)
  • 1 szkl.cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka i krótko miksujemy. Następnie wlewamy olej i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kolejny raz miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednej z nich dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecia pozostaje bez dodatków. Ja formę do babki smaruję delikatnie masłem i obsypuję bułką tartą, dzięki temu łatwo potem wyjąć taką babę. Ciasto wlewamy je do formy na babkę w dowolnej kolejności.U mnie najpierw warstwa makowa, potem kakaowa, a na koniec ta bez dodatków. Pieczemy w 170 st. C ok 50 minut, do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu możecie ją oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać czekolada.

 

Zdjęcie - Trójkolorowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trójkolorowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkolorowa babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów