Babka szafranowa
Przepis pochodzi z najnowszego magazynu "Kuchnia". Przyznam, że na zdjęciu wygląda lepiej niż u mnie. Tak idealnie. Moja ma zakalec. Ale przepis jest jakiś taki mało precyzyjny:
2,75 szklanki mąki czyli około 450 g mąki - ja użyłam pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - wg mnie 2 powinny być
3/4 łyżeczki soli
230 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru - ok 300 g a ja dałam 280 gram cukru waniliowego
4 jajka
duża szczypta nitek szafranu
szklanka ciepłego mleka
masła i mąka do wysmarowania i wysypania formy
Masło utarłam w mikserze - dodałam cukier i utarłam na gładką masę. Następnie dodałam po jednym jajku - cały czas mieszając. Do masy dosypałam 1/3 maki - wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszałam i nie przerywając mieszania wlałam połowę mleka, w którym rozpuściłam szafran. Wymieszałam. Wsypałam resztę mąki i dolałam resztę mleka - mieszając cały czas.
Gładką masę przelałam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam 75-80 minut. Babka jest gotowa, kiedy wetknięty w nią drewniany patyczek wyjmiemy zupełnie suchy.