Babka serowo-cytrynowa

To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego. Mimo że zawiera sporo proszku do pieczenia, nie jest on w ogóle wyczuwalny. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Przepis znalazłam w książeczce „Ciasta i ciasteczka” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, można go również znaleźć na tym portalu, gdzie cieszy się zasłużonymi pochwałami ;)
Ja wprowadziłam nieco zmian, ubijając osobno białka na pianę oraz wzbogacając babkę w rodzynki i skórkę pomarańczową.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
3 jajka,
200g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150g miękkiego masła lub margaryny,
250g waniliowego serka homogenizowanego,
250g mąki,
1 opakowanie kisielu cytrynowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny,
garść rodzynek,
2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:
sok z 1 cytryny,
cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony suchym ciastem.
Upieczoną babkę odstawić na ok. 20 minut, następnie wyjąć na talerz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy
1

Mazurek różany.Tradycja Wielki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami