Babka serowo-cytrynowa

To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego. Mimo że zawiera sporo proszku do pieczenia, nie jest on w ogóle wyczuwalny. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Przepis znalazłam w książeczce „Ciasta i ciasteczka” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, można go również znaleźć na tym portalu, gdzie cieszy się zasłużonymi pochwałami ;)
Ja wprowadziłam nieco zmian, ubijając osobno białka na pianę oraz wzbogacając babkę w rodzynki i skórkę pomarańczową.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
3 jajka,
200g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150g miękkiego masła lub margaryny,
250g waniliowego serka homogenizowanego,
250g mąki,
1 opakowanie kisielu cytrynowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny,
garść rodzynek,
2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:
sok z 1 cytryny,
cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony suchym ciastem.
Upieczoną babkę odstawić na ok. 20 minut, następnie wyjąć na talerz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka szopska z kurczakiem

Sałatka szopska z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą

Sałatka z cieciorką, indykiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Twarogowe rogaliki z powidłami
2

Twarogowe rogaliki z powidłami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z bryndzą. Na wigilijny stół…
1

Śledzie z bryndzą. Na wigilijn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Twarożek z kiełkami groszku cukrowego

Twarożek z kiełkami groszku cu…

figmara figmara
figowe smaki

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kawowy sernik na zimno
2

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bananowy sernik fit

Bananowy sernik fit

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo