Babka serowo-cytrynowa

To chyba najsmaczniejsza babka, jaką piekłam na te Święta. Wilgotna, raczej cięższa, długo zachowująca świeżość. W smaku wyraźnie czuć zarówno cytrynę, jak i delikatny posmak serka homogenizowanego. Mimo że zawiera sporo proszku do pieczenia, nie jest on w ogóle wyczuwalny. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
Przepis znalazłam w książeczce „Ciasta i ciasteczka” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”, można go również znaleźć na tym portalu, gdzie cieszy się zasłużonymi pochwałami ;)
Ja wprowadziłam nieco zmian, ubijając osobno białka na pianę oraz wzbogacając babkę w rodzynki i skórkę pomarańczową.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
3 jajka,
200g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150g miękkiego masła lub margaryny,
250g waniliowego serka homogenizowanego,
250g mąki,
1 opakowanie kisielu cytrynowego,
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny,
garść rodzynek,
2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:
sok z 1 cytryny,
cukier puder

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony suchym ciastem.
Upieczoną babkę odstawić na ok. 20 minut, następnie wyjąć na talerz i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować.

Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka serowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z marchewki i sera

Placuszki z marchewki i sera

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pączusie serowe
2

Pączusie serowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne
3

Pączki z ricotty z sosem czeko…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Oponki
2

Oponki

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Serowa kanapka
2

Serowa kanapka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka