Babka serowa
Pyszna babka z dodatkiem twarogu, którego dodatek sprawia, że jest bardzo wilgotna, nawet przez kilka kolejnych dni. Jest łatwa w przygotowaniu, ale jak to z babkami bywa, często są kapryśne, dlatego, żeby uniknąć zakalca pamiętajcie, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a ciasta nie miksujcie zbyt długo i dokładnie według wskazówek podanych w przepisie (na wysokich lub niskich obrotach). Babka serowa doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają! :)
PRZEPIS NA BABKĘ SEROWĄ
Składniki :
200 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
250 g twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie) lub serka homogenizowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier :
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo :
maliny liofilizowane
Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło umieścić w misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut. Dodawać stopniowo cukier jednocześnie cały czas miksując na wysokich obrotach. Następnie dodawać po 1 jajku, miksować na niższych obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować. Na kilka razy dodać twaróg lub serek homogenizowany, cały czas miksując na niższych obrotach. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników.
Keksówkę o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka!). Jeśli ciasto zacznie mocno się rumienić, przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier : do szklanki wsypać cukier puder, dodać 4 łyżki gorącej wody, energicznie wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę wody więcej. Polać ciasto, posypać pokruszonymi malinami. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!