Babka pomarańczowa
Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa.
Jak ona pachnie....
Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej.
Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie.
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
1 niepełna szklanka cukru
1 niepełna szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
Polewa:
60 g. czekolady mlecznej
30 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę.
Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy.
Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać
otartą skórkę pomarańczową.
Zmiksować tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Wystudzoną babkę udekorować polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.