Babka pomarańczowa
To bardzo prosty, niemiecki przepis - ciasto nie ma prawa się nie udać.
200 g tłustej i kwaśnej śmietany
180 g cukru
240 g mąki
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
ewentualnie ekstrakt waniliowy
Metoda jest prosta - śmietanę, jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszac na gładką masę. Dodać skórkę pomaranczową i sok z pomaranczy no i ekstrakt waniliowy. To wszystko.
Ciasto przelałam do formy na babke - wysmarowanej masłem i maką - piekłam 50-60 minut w 180 stopniu C.
Przestudzoną babkę posmarowałam lukrem zrobionym z cukru-pudru i soku z pomarańczy. Proste i pyszne.
PS: Cukru mogłoby być nieco mniej. Moim zdaniem można do ciasta dodać także 1 albo 2 łyżki soku z cytryny. Ciasto jest jednak wilgotne w środku. Trzeba tylko pamiętać by po wlaniu ciasta do formy postukać w nia kilka razy, tak by ciasto się równomiernie rozłożyło i by nie było w nim pęcherzyków, w przeciwnym razie będzie w nim "dziura".