Babka pomarańczowa

Babka  pomarańczowa

To bardzo prosty, niemiecki przepis - ciasto nie ma prawa się nie udać.

Zdjęcie - Babka  pomarańczowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g tłustej i kwaśnej śmietany

180 g cukru

240 g mąki

4 jajka

15 g proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

2 łyżki soku z pomarańczy

ewentualnie ekstrakt waniliowy

Metoda jest prosta - śmietanę, jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszac na gładką masę. Dodać skórkę pomaranczową i sok z pomaranczy no i ekstrakt waniliowy. To wszystko.

Ciasto przelałam do formy na babke - wysmarowanej masłem i maką - piekłam 50-60 minut w 180 stopniu C.

Przestudzoną babkę posmarowałam lukrem zrobionym z cukru-pudru i soku z pomarańczy. Proste i pyszne.

PS: Cukru mogłoby być nieco mniej. Moim zdaniem można do ciasta dodać także 1 albo 2 łyżki soku z cytryny. Ciasto jest jednak wilgotne w środku. Trzeba tylko pamiętać by po wlaniu ciasta do formy postukać w nia kilka razy, tak by ciasto się równomiernie rozłożyło i by nie było w nim pęcherzyków, w przeciwnym razie będzie w nim "dziura".

Kategorie przepisów