Babka piernikowa
Do Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie na proste rozwiązania. One zawsze się sprawdzają.
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (przepis)
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
125 g masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
Przygotowanie: Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy i odstawiamy. Cukier, mleko, miód, masło i kawę podgrzewamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Po wystudzeniu masę przelewamy do wymieszanych suchych składników. Mieszamy szpatułką i dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie dodajemy do wymieszanego ciasta, delikatnie mieszamy aby ciasto połączyło się z pianą. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C lub dłużej do tzw suchego patyczka.
Po wystudzeniu babkę oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.