Babka piaskowa
Najprostsza i niezwykle pyszna babka piaskowa z dodatkiem białego sera z nutą cytrynową. Doskonała także na stól Wielkanocny. Jeśli nie lubicie bab drożdżowych, a wolicie babki lekkie, deserowe, to zachęcam do spróbowania tej nieziemsko wyśmienitej babki piaskowej.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki lemon curd lub sok i skórka starta z dwóch cytryn
- 250 g kremowego sera do serników
- 4 jaja
- 300 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Masło utrzeć, dodać cukier, wanilię, lemon curd lub sok i startą skórkę z cytryn i ser, ucierać do rozpuszczenia się cukru, następnie po jednym jajku.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i zmiksować do połączenia się składników.
- Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczoną posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego ?