Babka piaskowa

Babka piaskowa
Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po prostu pyszna, tadycyjna babka. Przepis prosty, bez udziwnień. Rodzice, główni konsumenci, bardzo ją chwalili. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru (lub więcej, dla mnie ta ilość wystarczyła)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt cytrynowy do smaku

Masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach).Formę do babki (u mnie keksówka o dolnych wymiarach 17 x 8 cm) natłuscić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha) - ja piekłam pierwsze 25 minut w temperaturze 150ºC.

Przepis autorstwa Doroty, pochodzi z blogu Moje wypieki; kolejny książkowy przepis odhaczony.

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów