Babka piaskowa dwukolorowa

Lekka babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Idealna babka piaskowa na Wielkanoc i bardzo prosty przepis.
Babkę piaskową koniecznie wykonaj na maśle wtedy ma niesamowicie lekką i wilgotną konsystencję. Do babki możesz dodać np. startą skórkę z cytryny lub dodać aromat cytrynowy.
Babka z tego przepisu jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet osoba, która mało piecze.
Babka piaskowa dwukolorowa z tego przepisu to wypiek, który zawsze się udaje. Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, aby był zakalec. Przepyszna, leciutka i słodka babka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 150 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
Formę
na
babkę
o
średnicy
ok.
22
cm
smarujemy
w
środku
masłem
i
oprószamy
kaszką
manną
lub
bułką
tartą.
Mąkę
tortową
oraz
mąkę
ziemniaczaną
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
razem
z
cukrem
miksujemy
na
jasną
i
puszystą
masę
przez
ok.
10
minut.
Następnie
w
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
naprzemiennie
z
roztopionym
i
ostudzonym
masłem.
Masę
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao
i
miksujemy
tylko
do
połączenia,
natomiast
do
drugiej
łyżkę
przesianej
mąki
i
również
miksujemy.
Jasne
ciasto
wylewamy
do
formy,
następnie
ciemne.
Robimy
esy
floresy
widelcem
lub
wykałaczką,
aby
oba
ciasta
lekko
się
przemieszały.
Wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
175ºC
i
pieczemy
przez
około
45
–
50
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
babkę
w
formie
i
wyciągamy
kiedy
jest
zupełnie
zimna.
Podajemy
oprószoną
cukrem
pudrem
lub
polaną
lukrem.