Babka piaskowa

Babka piaskowa

Najprostsza i niezwykle pyszna babka piaskowa z dodatkiem białego sera z nutą cytrynową. Doskonała także na stól Wielkanocny. Jeśli nie lubicie bab drożdżowych, a wolicie babki lekkie, deserowe, to zachęcam do spróbowania tej nieziemsko wyśmienitej babki piaskowej.

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki lemon curd lub sok i skórka starta z dwóch cytryn
  • 250 g kremowego sera do serników
  • 4 jaja
  • 300 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć, dodać cukier, wanilię, lemon curd lub sok i startą skórkę z cytryn i ser, ucierać do rozpuszczenia się cukru, następnie po jednym jajku.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i solą i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką.
  4. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczoną posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Babka piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów