Babka piaskowa

Wczoraj wróciłam z przedłużonego weekendu w Pradze i mam mnóstwo wrażeń, także kulinarnych. Na pewno się nimi podzielę, jak tylko "obrobię" zdjęcia :) W każdym razie, wyjazd był kulinarnie bardzo udany - oczywiście były knedliki, gulasz, pieczona kaczka, a także po raz pierwszy próbowałam pieczonych kasztanów, które mi całkiem posmakowały.

Tymczasem zamieszczam przepis na babkę, którą upiekłam przed wyjazdem. Jest dość słodka, dlatego nie dodawałam już lukru ani polewy. Zawiera też dość dużo proszku do pieczenia, przez co trochę szczypie w język, ale do kawy i herbaty pasuje wyśmienicie - zwłaszcza z masłem.

Składniki:

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

1 kostka masła

4 jajka

1,5 szklanki cukru (dałam trzcinowy, ale radziłabym zmniejszyć nieco tę ilość)

4 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka starta z 1 cytryny

Mąkę i proszek przesiej do naczynia, dodaj cukier, wbij jajka i utrzyj całość. Masło rozpuść i jeszcze ciepłe wlej do masy. Wszystko razem dobrze utrzyj, dodając sok i skórkę z cytryny. Przelej do formy (potrzebna będzie dość duża foremka) i piecz przez około 40 minut w 200 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.

Zdjęcie - Babka piaskowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka z limonką

Babka z limonką

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka jogurtowo - kawowa
10

Babka jogurtowo - kawowa

Laura Laura
Cafe Babilon

Babka śmietankowa na białkach
6

Babka śmietankowa na białkach

gania gania
My cuisine

Babka kakaowa 2
1

Babka kakaowa 2

CafePodróż CafePodróż
PiknikExpress

Babka majonezowa
20

Babka majonezowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Babka jogurtowa
37

Babka jogurtowa

evenka evenka
Arabeska