Babka orzechowa
Bardzo smaczna babka mocno orzechowa, delikatna i pulchna z mieszanych orzechów włoskich, i migdałów pycha.
5 JAJEK
1,5 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI
1/2 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI JOGURTU NATURALNEGO
100 g MASŁA
250 g ORZECHÓW WŁOSKICH I MIGDAŁÓW+100 g
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1,5 SZKLANKI CUKRU
Żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać połowę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie zmielić 250 g orzechów i odstawić. Masło rozpuścić i przestudzić dodawać powoli do masy żółtkowej oraz mleko i jogurt naturalny miksując na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą dodawaj powoli mąkę na przemian ze zmielonymi orzechami - na końcu dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, podczas ubijania dodawaj powoli resztę cukru. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą orzechową i wylej do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut tzw do suchego patyczka. Ciasto pozostawić jeszcze po upieczeniu w piekarniku a po pięciu minutach uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego