Babka orzechowa

Babka orzechowa

Zdjęcie - BABKA ORZECHOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczna babka mocno orzechowa, delikatna i pulchna z mieszanych orzechów włoskich, i migdałów pycha.


5 JAJEK

1,5 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI

1/2 SZKLANKI MLEKA

1/2 SZKLANKI JOGURTU NATURALNEGO

100 g MASŁA

250 g ORZECHÓW WŁOSKICH I MIGDAŁÓW+100 g

2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

1,5 SZKLANKI CUKRU


Żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać połowę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie zmielić 250 g orzechów i odstawić. Masło rozpuścić i przestudzić dodawać powoli do masy żółtkowej oraz mleko i jogurt naturalny miksując na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą dodawaj powoli mąkę na przemian ze zmielonymi orzechami - na końcu dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, podczas ubijania dodawaj powoli resztę cukru. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą orzechową i wylej do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut tzw do suchego patyczka. Ciasto pozostawić jeszcze po upieczeniu w piekarniku a po pięciu minutach uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.


Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - BABKA ORZECHOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów