Babka orkiszowa "zebra"

Babka orkiszowa  "zebra"

 

Zdjęcie - Babka orkiszowa  "zebra" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na zdrową babkę wielkanocną "Zebra z polewą czekoladową". Jest to wersja, która zamiast tradycyjnych składników zawiera te zdrowsze, z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, ale wciąż smakuje wyśmienicie.

Składniki na babkę orkiszową "zebra":

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub innego słodzika
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao (najlepiej bez cukru)
  • szczypta soli



Na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)



Jak zrobic babkę orkiszową "zebra"?


1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg) lub 190°C (górna-dolna grzałka).

2. W dużej misce wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy i erytrytol. Mieszamy, aż składniki się połączą.

3. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia oraz sól.

4. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.

5. Podzielmy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

6. W formie do babki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy naprzemiennie po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt "zebry".

7. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.


Przygotowanie polewy:
1. W małym garnku lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym (jeśli chcesz, możesz dodać trochę syropu klonowego lub miodu dla słodszej wersji).

2. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i lśniąca.


Wykończenie:
1. Po upieczeniu babki, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

2. Gdy babka całkowicie wystygnie, polewamy ją czekoladową polewą.

3. Pozostawiamy do stężenia polewy, a następnie możemy podać.


Smacznego! Ta babka jest zdrową alternatywą, ale nadal zachowuje tradycyjny smak i wygląd, idealna na Wielkanoc!
Zdjęcie - Babka orkiszowa  "zebra" - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka orkiszowa  "zebra" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów