Babka murzynkowa
Mam w szafce parę słoiczków dżemu śliwkowego. Jakoś nie ma na niego chętnych, bo wyszedł mi zbyt słodki. Nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie, aż do chwili, gdy u Joli znalazłam przepis na smaczną babkę murzynkową. To świetny sposób na zużycie zapasów dżemu :) Babka trochę przypomina w smaku piernik dzięki dodatkowi przyprawy korzennej, pięknie pachnie podczas pieczenia i dobrze smakuje. A przy tym przepis jest bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przelać do formy i upiec .
przepis Joli z bloga "Nasze życie od kuchni"
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- pół słoika dżemu
- 3 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Mąkę, kakao, sodę i cynamon/przyprawę przesiać do miski. Dodać cukier, jajka, mleko, olej i dżem. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej kaszą manną foremki babkowej o pojemności 2,5 l [użyłam keksówki o wymiarach 35x12 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1 godzinę lub dłużej, do suchego patyczka [moja babka potrzebowała prawie 1,5 godziny w piekarniku - chyba moja forma była trochę za mała na tę ilość ciasta].
Po wyjęciu z piekarnika babkę pozostawić w formie przez 15 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.