Babka mateczki
Dzisiejszy przepis pochodzi z dość starej książki Jadwigi Kłossowskiej 'Smacznie i zdrowo, od rana do wieczora'. Tytułowa babka dawniej gościła u mnie w domu praktycznie w każdy weekend, obecnie pojawia się raczej sporadycznie, choć wciąż wszystkim smakuje.
Składniki: 4 duże jajka, szklanka mąkki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 100g masła, 100g margaryny, kilka łyżeczek cukru waniliowego / opakowanie wanilinowego + bułka tarta
Rozpuszczamy tłuszcze w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy białka z cukrem oraz cukrem waniliowym tak by zwiększyły swoją objętość dwukrotnie. W innej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej cały czas miksując. Na koniec dodajemy roztopione masło i margarynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.45 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawiamy w formie do przestygnięcia.