Babka marmurkowa
Szybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-)
Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół.
Babka marmurkowa
składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego
- szczypta soli
Lukier:
- cukier puder
- sok z połowy pomarańczy
- wiórki czekolady do ozdobienia
wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C
Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady.