Babka marmurkowa
Babka marmurkowa w klasycznym wydaniu to ulubione ciasto ciasto mojego dziecka. To Jego numer 1, ale tylko to upieczone przez mamusie
Delikatne, puszyste i lekko wilgotne ze wspaniała chrypiąca skorupką Klasyka w najlepszym wydaniu. Polecam:)
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszenne
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
4 duże jajka
pół szklanki mleka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzyj mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj.Kolejno dodawaj jajka, miksując po każdym dodaniu.
Następnie dodaj mąkę wymieszana z proszkiem, a na końcu mleko. Zmiksuj tylko do wymieszania się składników.
Ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i wymieszaj łyżką.
Formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na zmianę jasną i ciemną masę.
Piecz w temperaturze 180ºc przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego