Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-) Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół.

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka marmurkowa
składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego
  • szczypta soli

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z połowy pomarańczy
  • wiórki czekolady do ozdobienia

wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C
Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady.

Kategorie przepisów