Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka marmurkowa to nic innego jak klasyczna ucierana babka z dodatkiem kakao. Prosta, wilgotna z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii to deser który smakuje zawsze, zarówno na co dzień jak i na wyjątkowe okazje np na zbliżającą się powoli Wielkanoc. My bardzo lubimy zjeść kawałek do popołudniowej kawy. Skoro już o kawie mowa to moja ulubiona to najzwyklejsza kawa czarna od kiedy jesteśmy posiadaczami ekspresu to taką właśnie najczęściej piję tuż po śniadaniu, po południu sięgam najczęściej po kawy z dodatkiem mleka latte lub cappuccino, od czasu do czasu gości u mnie także kawa zbożowa, bo bardzo lubię jej smak, ale ta to już musi być z mlekiem. Natomiast nigdy nie próbowałam jeszcze kawy zielonej i ciekawa bardzo jestem jak smakuje, kiedyś czytałam, że swym smakiem przypomina nieco zieloną herbatę i ma pozytywny wpływ na organizm za sprawą braku utraty antyoksydantów w wyniku procesu palenia. Macie jakieś doświadczenia z nią?

#materiał zawiera linki sponsorowane

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła (można użyć margaryny)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao

*wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta

* zamiast cukru można użyć ksylitolu, by uzyskać zdrowszą wersję

Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut do momentu otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy kolejno jajka, miksując przez chwilę po każdym dodaniu. Jeżeli masa po dodaniu jajek będzie nieco przypominać zważoną, to nie martwcie się ciasto i tak się uda.

Po jajkach zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 3 łyżki mleka i mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) Wykładamy do niej na zmianę jasną i ciemną masę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 50 minut do tzw suchego patyczka.



Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka marmurkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów